Ha jön a suli, akkor jön a testnevelés óra és, ha a gyermek szereti a focit és tehetséges, ügyes benne, akkor bizony szükség lesz egy jó minőségű foci cipőre! Már csak ki kell nézni, meg kell vásárolni és aztán rúghatja a labdát egyenesen a hálóba! Imádják a kislányok a foci cipőket. Hiába fiús dologról van szó, valahogy még azok a kislányok is elcsodálkoznak a kis futball lábbelik láttán, akik egyébként nem fociznak, és inkább királylányost játszanak odahaza. Hogy miért? Mert a Nike és az Adidas tudja, hogy mi kell a gyerekeknek: színek, színek és színek! Lehetőleg minél több árnyalatban és mintázatban. Minél feltűnőbb és harsány változatban.
Természetesen akadnak azért egyszínű foci cipők is, csak úgy stílusosan egy pipa jellel az oldalukon, de minden kétséget kizáróan, aki foci cipőt szeretne vásárolni a gyereknek szülinapra vagy egyéb alkalomra, a nevetés, az ujjongás és a „jaj de jó, köszönöm, hogy ezt vetted!” biztosan nem fog elmaradni. Kislányok esetében – csakúgy, mint a kisfiúknál - a cipőkiválasztás egyik szempontja, hogy milyen terepen fogja viselni a gyermek a cipőt, valamint, hogy hány éves az illető (az életkorbeli sajátosságok figyelembe vétele miatt). Mivel a gyerekek lába gyorsan nő, érdemes három- vagy négyhavonta ellenőrizni, hogy vajon az eltelt idő alatt a cipő nem lett-e túl kicsi a gyermek számára. Sokszor a kinőtt lábbeli erőteljesen nyomja vagy szorítja a gyermek lábát, ami nem tesz jót a fejlődésben lévő izmoknak, ráadásul a lábfej alakját is megváltoztathatja.
A folyamatos kontroll elengedhetetlen a kisgyermekek körében. A legtöbben nem szólnak időben a szülőknek, ha nem jó már rájuk a cipő és szorítja őket. Márpedig emiatt olyan egészségügyi problémáik keletkezhetnek, amelyeket még idősebb korukban is érezni fognak a saját testükön vagy már az ortopédián.